Wat zijn zweetvoeten

In de volksmond zijn zweetvoeten meestal voeten die een sterke, onaangename geur verspreiden. Zweet stinkt niet op het moment dat het uit het lichaam komt. De stank komt van bacteriën die normaal op de huid voorkomen. Zij zetten bestanddelen uit het zweet om in stinkende geurstoffen.
Met zweetvoeten (hyperhidrosis plantares)kunnen ook voeten bedoeld worden die overmatig zweten. Hyperhidrosis voeten zijn continu nat van het zweet en vaak ook koud. De huid raakt door de overmatige zweetproductie verweekt en rimpelig. Ook deze vorm van zweetvoeten gaat vaak met stinkende voeten gepaard.

Hoe ontstaan zweetvoeten?

Zweetvoeten ontstaan door een combinatie van vocht, warmte en huidschilfers. Voeten hebben ongeveer 250.000 zweetklieren die samen gemiddeld een kwart liter vocht per dag produceren. Het vocht houdt de voeten zacht en soepel, maar vormt ook een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Bacteriën gedijen bovendien uitstekend in de warme en vochtige omgeving van sokken en schoenen, waar ze zich voeden met oude huidschilfers. Onder deze omstandigheden kunnen de bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen en zich met de geurstoffen uit voetzweet verbinden. Hierdoor ontstaat de typische penetrante geur van zweetvoeten.

Tips tegen zweetvoeten:

 • Was de voeten dagelijks (desnoods meerdere keren per dag) met koud of lauw water om oude huidschilfers te verwijderen en droog ze grondig af
 • Gebruik antibacteriële zeep
 • Loop blootsvoets als het kan
 • Draag open schoenen, leren schoenen met ventilatie of speciale ventilerende schoenen
 • Wissel dagelijks van schoenen zodat ze goed kunnen drogen
 • Vries de schoenen een nachtje in om achtergebleven bacteriën te doden
 • Draag elke dag schone sokken van wol of katoen. Wissel indien nodig meerdere keren per dag
 • Verwijder overtollig eelt. Eelt neemt bij overmatige voettranspiratie veel vocht op en dat stimuleert de groei van bacteriën
 • Behandel de voeten dagelijks met een voetpoeder en een voetdeospray of voetdeocrème

Behandelen van zweetvoeten

De typische en penetrante geur van zweetvoeten is op zich al vervelend. Maar warme en vochtige voeten zijn ook een ideale omgeving voor huid- en nagelschimmels. Behandeling is dus nodig en dat kan door zweetvoeten op twee manieren aan te pakken:

 1. Verminderen van zweten
 2. Verminderen van het aantal bacteriën dat verantwoordelijk is voor de nare geur

Gehwol tegen zweetvoeten

Gehwol pakt niet alleen de geur, maar ook de oorzaak van de geur– de bacteriën – effectief aan.

Gehwol Voet + schoen Deodorant

Voet + schoen Deodorant van Gehwol vermindert het zweten van de voeten en voorkomt zweetgeur van de voeten en in de schoenen. De antibacteriële werkstoffen doden de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken en beschermen tegen voetschimmel.

Bekijk product

 

Gehwol Voetpoeder

Voetpoeder van Gehwol houdt de voeten droog, soepel en geurvrij. Het sterk absorberende poeder bevat desinfecterende stoffen en doodt de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken.

Bekijk product