Koude voeten
Wat zijn koude voeten?
Veel mensen hebben last van koude voeten. Deze kwaal speelt vooral op als de dagen korter en de nachten kouder worden, maar ook in de zomer komen koude voeten veel voor. Het hebben van koude voeten kan de nachtrust en daarmee een uitgerust en fit gevoel overdag beïnvloeden.
Hoe ontstaan koude voeten?
Koude voeten ontstaan voornamelijk door een slechte doorbloeding. Wanneer de omgevingstemperatuur en daarmee de lichaamstemperatuur daalt, trekken de bloedvaten in de huid samen om het warmteverlies te beperken. Bij sommige mensen trekken de bloedvaten zo sterk samen dat de bloedtoevoer in de voeten afneemt en de voeten koud worden.
Naast een slechte doorbloeding kunnen ook bepaalde hormonen koude voeten veroorzaken. Daarom hebben vrouwen vaker last van koude voeten dan mannen. Mensen die last hebben van zweetvoeten hebben ook eerder koude voeten. Andere oorzaken zijn het dragen van knellende, nauwe schoenen of sokken, te lang in eenzelfde houding zitten of staan, roken en ziektes als diabetes, reuma en het syndroom van Raynaud. Mensen met een verminderde hartfunctie hebben ook vaker koude voeten. Koude voeten komen ook veel voor bij het sporten, vooral bij schaatsen, wielrennen en ruitersport. Langdurige blootstelling aan lage temperaturen zorgt dan voor koude voeten.
Tips tegen koude voeten
- Draag dikke, niet knellende wollen sokken
- Draag goed passende schoenen, bij voorkeur met dikke zool
- Vermijd kou
- Houd het lichaam warm, draag warme kleding
- Draag geen strakke kleding, dit kan de bloedtoevoer naar de voeten belemmeren
- Trek in huis pantoffels aan of leg een deken over de voeten
- Neem een hete douche of een warm (voeten)bad voor het naar bed gaan
Behandeling van koude voeten
Het stimuleren van de bloedsomloop helpt tegen koude voeten. Dit kan door beweging, regelmatige voetmassage en het nemen van wisselbaden.