Wat zijn blaren?

Een blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid, waardoor een blaas op de huid ontstaat.

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan vaak door langdurige wrijving of te veel druk op de huid, bijvoorbeeld door schoenen die niet goed passen. Vochtige of natte voeten (door zweet of water) zijn zachter en dus vatbaarder voor blaren. Blaren die door wrijving ontstaan worden ook wel drukblaren genoemd.Een rode, branderige huid is het eerste voorteken.

Behandeling van blaren

Dichte blaren

Maak een blaar alleen open als deze hinderlijk is, dit om onnodig gevaar op infectie te voorkomen. Zit de blaar op een plek waar wrijving ontstaat, dan is het beter om de blaar door te prikken. Zorg bij het doorprikken voor een goede hygiëne. Was de handen en ontsmet de blaar en de huid rondom de blaar. Prik de blaar met een steriele naald op verschillende plaatsen door. Prik in de basis van de blaar, zo dicht mogelijk tegen de huid aan. Houd de naald evenwijdig aan de huid. Duw het vocht met een steriel gaasje of wattenstaafje uit de blaar en ontsmet de blaar na het doorprikken nogmaals. Verwijder de huid niet, dan geneest de blaar sneller.

Open blaren

Is de blaar al open? Spoel de blaar dan met schoon water uit. Dep de blaar voorzichtig droog met een schone doek of een steriel gaasje en desinfecteer de blaar.

Bescherming van blaren

Dek de blaar met een pleister of gaasje af zodat er geen vuil en bacteriën in kunnen komen. Probeer wrijving te voorkomen, bijvoorbeeld door tijdelijk andere schoenen of slippers te dragen.

Tips tegen blaren

Iedereen krijgt wel eens blaren, maar met deze tips zijn veel blaren te voorkomen:

  • Draag goed passende schoenen en sokken zonder naden
  • Was de voeten regelmatig met koud water om de huid te verstevigen
  • Verwijder overmatig eelt
  • Plak gevoelige plaatsen preventief af
  • Doe na het lopen gelijk de schoenen en sokken uit
  • Gebruik een crème om de huid te versterken

Gehwol tegen blaren

Gebruik een speciale voetcrème om de huid van de voeten te versterken en blaren te voorkomen.

Gehwol Voetcrème

Voetcrème van Gehwol verzorgt de huid en helpt blaren te voorkómen. De crème beschermt, verzorgt en verstevigt de huid en voorkomt huidbeschadigingen door bijvoorbeeld lange wandeltochten, sport of het inlopen van nieuw schoeisel. Voetcrème stimuleert de bloedcirculatie en bevordert het genezingsproces van wonden en blaren. Deze rijke en verzorgende crème helpt zowel preventief (om blaren te voorkomen) als acuut (voor een sneller herstel van blaren).

Bekijk product