Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze eeltlaag niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.

Wat zijn de symptomen van eelt?

Eelt is te herkennen aan de geelachtige kleur. Bij een dikke eeltlaag kan de kleur wat glazig zijn. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan. Eelt is meestal gevoelloos.

Hoe ontstaat eelt?

Eeltvorming ontstaat als reactie op plaatselijke wrijving of druk en is een natuurlijke bescherming van de onderliggende huid. Er worden meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven waardoor een opeenhoping van cellen ontstaat. Eelt kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn of een te harde, dunne zool hebben. Ook het dragen van slippers, met name het wrijven van de hak langs de rand van de slipper, vergroot de kans op eelt. Andere oorzaken zijn het dragen van schoenen met hoge hakken, schoenen zonder sokken, te kleine sokken, extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht. Ook een verkeerde stand van de voeten kan eelt veroorzaken. Eelt is vooral op de bal van de voet en de randen van de hiel en de tenen te vinden. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken.

Tips om eelt te voorkomen

  • Smeer de voeten (en/of handen) dagelijks in met een vette crème om de huid zacht te houden en kloven te voorkomen
  • Draag goed passende schoenen en schoenen
  • Loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool
  • Let op je gewicht, dat voorkomt overbelasting van de voeten

Behandeling van eelt

Eelt kan over het algemeen geen kwaad, maar het is niet zo mooi om te zien. Neem voor het verwijderen van eelt eerst een voetbad om de eeltlaag zacht te maken. Maak de voeten droog en haal het overtollige eelt voorzichtig weg met een puimsteentje, eeltvijl of eeltrasp (mensen met diabetes en slecht doorbloede voeten kunnen dit beter niet zelf doen). Verzorg de voeten daarna met een voedende voetcrème.

GEHWOL tegen eelt

Met een goede verzorging is eelt op de voeten te voorkomen.

Gehwol Eelt Crème

Eelt Crème van GEHWOL vermindert de eeltlaag in 29 dagen. De unieke combinatie van ureum, glycerine en allantoïne maakt de eeltlaag los. Het toegevoegde zijde-extract zorgt voor mooie, zachte voeten.

Bekijk product