Wratten
Wat zijn wratten?
Wratten zijn ruw aanvoelende knobbeltjes die vooral op de handen en voeten voorkomen, maar ook op andere plaatsen op het lichaam kunnen groeien. Ze komen veel voor en zijn goedaardig. Gewone wratten hebben een bloemkoolachtige structuur. Voetwratten zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten. Door lopen worden voetwratten in de voetzool gedrukt. Soms doen ze pijn bij het lopen.
Hoe ontstaan wratten?
Wratten worden veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV). Na contact met dit virus gaan de huidcellen zich snel vermenigvuldigen en ontstaan er goedaardige aanwassen (wratten).Besmetting vindt plaatsdoor een huidbeschadiging (snee, schaafwond, nagelbijten, gebarsten huid, eczeem) of wanneer de huid overmatig aan vocht wordt blootgesteld (zweetvoeten).Na het eerste contact kan het virus zich inactief in de huid schuilhouden. Er zijn dan geen onmiddellijk zichtbare symptomen. Mensen kunnen dus zonder het te weten met het virus besmet zijn. Het kan meerdere maanden duren voor een wrat zich begint te ontwikkelen. Kinderen en tieners hebben een grotere kans op wratten omdat ze nog geen antistoffen tegen het virus hebben opgebouwd en vaker met dragers van het virus in contact komen. Ook mensen met een verminderde weerstand lopen meer risico op wratten.
Zijn wratten besmettelijk?
Wratten zijn besmettelijk. Het virus wordt verspreid door huid-huid contact, vooral als een wrat opengekrabd is. Het virus kan dan makkelijker naar buiten en andere mensen of huiddelen besmetten. Besmetting kan ook plaatsvinden door het aanraken van oppervlakken (vloeren in zwembaden, sauna’s, gymzalen en kleedkamers) die in contact zijn geweest met iemand die wratten heeft. Het dragen van slippers of schoenen kan dit voorkomen. Volwassenen die als kind wratten hebben gehad, zullen bij nieuwe infectie met het virus geen wratten meer ontwikkelen. Zij hebben immuniteit tegen het virus opgebouwd. Mensen die langdurig medicijnen krijgen die de weerstand verlagen kunnen wel opnieuw wratten ontwikkelen.
Tips tegen wratten
Probeer wratten te voorkomen door het virus te vermijden dat wratten veroorzaakt. Het virus is vooral te vinden op plaatsen in vochtige ruimtes zoals kleedlokalen, douches, zwembaden, sauna’s etc. Juist op deze plaatsen is het belangrijk een goede hygiëne toe te passen:
- Draag altijd schoenen of badslippers in openbare ruimten
- Was de voeten goed met schoon water
- Gebruik een desinfecterende voetspray
- Droog de voeten goed af, ook tussen de tenen
- Gebruik geen vochtige handdoeken
- Onderzoek de voeten regelmatig op mogelijke wratten. Een beginnende wrat is nog goed te behandelen.
- Onderzoek kindervoetjes regelmatig. Zij zijn gevoeliger voor besmetting én het virus is bij hen actiever waardoor het virus zich gemakkelijk verspreidt. Kinderen krabben ook vaak aan de wratjes waardoor ze zichzelf herinfecteren
- Verzorg wondjes goed. Een beschadigde huid door wondjes of kloven is vatbaarder voor het binnendringen van het virus.
Behandelen van wratten
Wratten zijn een onschuldige aandoening. De meeste wratten verdwijnen binnen een jaar vanzelf. Wratten zijn echter zeer besmettelijk en om verspreiding te voorkomen is het beter om ze zo snel mogelijk te behandelen. Wanneer een wrat eenmaal succesvol behandeld is, kan de wrat niet meer terugkomen.