Wat is een kalknagel?

Een kalknagel of schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerdere teen- of vingernagels. Kalknagels zijn niet mooi om te zien.

Wat zijn de symptomen van een kalknagel?

Een kalknagel begint meestal als een wit of geel vlekje aan de uiteinden van de nagel. Zonder behandeling kan de schimmel zich verder in de nagel verspreiden en zichtbare schade aan de nagel veroorzaken. De nagel kan verkleuren, dikker worden, afbrokkelen en soms zelfs geheel of gedeeltelijk van het nagelbed loskomen.

Hoe krijg ik een kalknagel?

Schimmels zijn overal en iedereen komt ermee in aanraking. Iedereen heeft ze op de huid en onder de nagelranden. Pas als de schimmel de nagel binnendringt en zich verder verspreidt, is er sprake van een infectie. Nagels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door het dragen van nauwe, sluitende schoenen, raken gemakkelijk geïnfecteerd. Schimmels gedijen uitstekend in een warme en vochtige omgeving. Bij regelmatig bezoek aan vochtige openbare ruimten (zwembaden, sauna’s, sportscholen en openbare douches bijvoorbeeld) neemt de kans op kalknagels toe. Ook de transpirerende huid (zweetvoeten) is een broeiplaats voor schimmel, zeker in combinatie met een slechte voethygiëne. Verder zijn ouderen, mensen met een verminderde weerstand en mensen met diabetes gevoeliger voor kalknagels.

Is een kalknagel besmettelijk?

Een kalknagel / schimmelnagel is besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen. De schimmel zit in losgelaten huidschilfertjes, afkomstig van iemand die al een schimmelinfectie heeft. Een kalknagel kan ook naastliggende nagels infecteren.

Hoe kom ik van een kalknagel af?

Het is belangrijk om een kalknagel / schimmelnagel tijdig te behandelen, omdat de infectie zich kan uitbreiden naar andere nagels. Kalknagels zijn zeer hardnekkig. Dat komt omdat de schimmel zich vaak onder de nagel heeft genesteld en zo moeilijk te bereiken is. Het beste is een behandeling bij de pedicure.

Thuis nabehandelen en voorkomen van kalknagels kan prima met Gehwol Huidbeschermingsolie- of crème.