Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn barsten of scheuren in de droge, vereelte huid van de hiel. Hielkloven kunnen enkele millimeters tot een centimeter lang zijn. Aan het oppervlak van de huid zijn ze breder dan dieper in de huid. Ze zien eruit als een klein sneetje met een eeltrandje er omheen.

Hoe ontstaan hielkloven?

Hielkloven zijn meestal een gevolg van uitdroging. De huid van je voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en droogt daarom snel uit. Door druk en wrijving ontstaat bij de hielen bovendien vaak eelt. Een droge, vereelte huid is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er hielkloven. Bij voortdurende belasting kunnen hielkloven soms ernstige en pijnlijke vormen aannemen en zelfs bloeden, geïnfecteerd of ontstoken raken. In dat geval is het raadzaam een arts te raadplegen.

Oppervlakkige hielkloven komen meestal in de zomer voor door veelvuldig lopen op slippers. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en wordt bij het lopen zwaar belast. De huid beschermt zichzelf met overmatige eeltvorming en hierin kunnen gemakkelijk kloven ontstaan.

Tips tegen hielkloven

  • Draag schoenen en slippers die goed passen
  • Smeer de voeten twee keer per dag in met een voedende, volle zalf
  • Gebruik een eeltrasp om de aanwas van overmatig eelt te beperken

Behandeling van hielkloven

Bij de behandeling van hielkloven is het belangrijk om de elasticiteit van de huid te vergroten. Dit kan door de dikke laag eelt te verwijderen, zodat de huid weer soepel kan meebuigen en de hielkloven zich weer kunnen sluiten. Minder ernstige vormen van hielkloven zijn met een goede voetverzorging zelf te behandelen, maar een bezoek aan een pedicure kan ook.

Gehwol tegen hielkloven

Gebruik een voedende, verzorgende en herstellende zalf om de pijn van diepere hielkloven te verminderen en de hielkloven te laten verdwijnen.

Gehwol Kloven-Zalf

Kloven-Zalf van Gehwol beschermt de huid bij hielkloven en helpt hielkloven te voorkomen. De voedende zalf verzorgt de sterk vereelte, gesprongen, droge en ruwe huid. Kloven worden snel minder pijnlijk en verdwijnen. Bij regelmatig gebruik krijgt de huid zijn natuurlijke elasticiteit en weerstand terug.

Bekijk product