Wat is een Hallux Valgus Knobbel

Een knobbel aan de voet bij de grote teen wordt ook wel een Hallux Valgus genoemd en is een standsafwijking van de grote teen. Het middenvoetsbeentje is dan niet in lijn met de grote teen waardoor er een knobbel ontstaat. Deze knobbel kan erg pijnlijk zijn en zelfs leiden tot een ontsteking.

Wat zijn de symptomen van een Hallux Valgus

 • De grote teen staat scheef ten opzichte van de andere tenen. Hierdoor ontstaat een bobbel aan de binnenkant van de voet
 • Vaak ontstaat er pijn op het aangetaste gewricht
 • De voeten raken vermoeid, gezwollen en rood
 • De voet past vaak niet goed in de schoen waardoor er huidirritatie kan optreden
 • Er ontstaat eeltvorming op de geïrriteerde plek

Tips om een Hallux Valgus te voorkomen

Een Hallux Valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk omdat vrouwen vaak schoenen dragen die te nauw zijn bij de tenen. Erfelijkheid speelt ook een rol, maar de Hallux Valgus zelf is niet erfelijk. Maar in sommige families komt een afwijkingen van de voet of slapte in de spieren en pezen van de voet vaker voor waardoor het lijkt of de Hallux Valgus overerfbaar is.

De juiste keuze van schoenen is belangrijk om een Hallux Valgus te voorkomen. In landen waar mensen voor op blote voeten lopen komt een Hallux Valgus bijna niet voor. Vooral schoenen met een hoge hakken of vernauwing bij de tenen zijn slecht omdat de tenen in een onnatuurlijke houding gezet worden.

Behandeling van Hallux Valgus

Een Hallux Valgus is niet altijd pijnlijk. Als de voet normaal gebruikt kan worden is het prima om zo te laten. Behandelen van de Hallux Valgus is dus niet altijd nodig.

Bij lichte klachten kunnen goede schoenen vaak al helpen. Er zijn aangepaste schoenen die aan de zijkant wat meer ruimte hebben of flexibel zijn om de grote teen meer ruimte te geven. Het is aan te raden om de hulp van een podotherapeut of orthopeed in te roepen.

Behandelingen die vaak toegepast worden:

 • Oefeningen; daarmee worden de voetspieren weer sterk gemaakt
 • Podotherapeutische zolen om de afwijking van de stand van de voet te corrigeren
 • Fysiotherapie met oefeningen of bepaalde manuele therapie
 • Soms kan tapen of medical tapen ook helpen. Hierbij wordt de stand van de grote teen met tape gecorrigeerd.
 • Spalken met een siliconen orthese of spalk om de teen in een rechte positie te dwingen.
 • Operatie; gebeurt soms bij ernstige klachten. Het doel van de operatie is om de stand van de grote teen blijvend te corrigeren. Dit gebeurt door het doorzagen en rechtzetten van de middenvoetsbeentje. Hiervoor kan tijdelijk een schroef in het bot nodig zijn. Ook wordt er soms voor gekozen het gewricht permanent vast te zetten (arthrodesis).

 

 

 

Gehwol helpt:

Gehwol Knobbelbeschermer

Gehwol Knobbelbeschermer vergemakkelijkt het lopen bij een Hallux Valgus en verlaagt de druk op de huid van de voet. Het zachte kussentje zorgt voor unieke bescherming en comfort. Het kan onder de sok of kous worden gedragen. Voor extra ondersteuning wordt bij de Gehwol Knobbelbeschermer het gebruik van de Gehwol Teenverdeler aangeraden. Na het dragen kan de Gehwol Knobbelbeschermer met een mild wasmiddel handwarm gewassen worden. Na het afdrogen kan de Gehwol Knobbelbeschermer met het bijgeleverde Gehwol Voetpoeder ingepoederd worden. Zowel voor uw linker- en rechtervoet te gebruiken.

 

Gehwol Knokbeschermer

Gehwol Knokbeschermer verlicht ook het lopen met een Hallux Valgus door ontlasting voor de knok van de grote teen, echter dit product is voorzien met een elastische stretchbandage om de voet. De flexibele vormgeving alsook de fixatie aan de grote teen zorgen voor perfecte positionering op de voet en voorkomen mogelijk wegglijden. Zowel voor uw linker- en rechtervoet te gebruiken.

Ook bijzonder geschikt bij sport en is wasbaar en herbruikbaar.

 

Gehwol Teenverdelers

Gehwol Teenverdelers is een prettige oplossing bij strak tegen elkaar liggende tenen. De  huidvriendelijke, zachte zeer elastische kussentjes zijn gemaakt van polymeer-gel.

Het voorkomt wondjes als gevolg van schuren en huidirritaties. Biedt ook bij likdoorns tussen de tenen verlichting.

Na het dragen kunnen de teenkussentjes met mild wasmiddel handwarm gewassen worden. Na het afdrogen kunnen de teenkussentjes met het bijgeleverde Gehwol Voetpoeder ingepoederd worden.