Printen

Eelt verwijderen

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze natuurlijke beschermlaag niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.

Wat zijn de symptomen van eelt?

Eelt is te herkennen aan de geelachtige kleur. Bij een dikke eeltlaag kan de kleur wat glazig zijn. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan.

Hoe ontstaat eelt?

Eelt ontstaat door plaatselijke wrijving of druk. Hierdoor worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven en ontstaat er een opeenhoping van cellen. Eelt kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn of een te harde, dunne zool hebben. Ook het dragen van slippers en met name het wrijven van de hak langs de rand van de slipper vergroot de kans op eelt. Andere oorzaken zijn het dragen schoenen zonder sokken, te kleine sokken, extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht. Eelt kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de voeten. Eelt is vooral op de bal van de voet en de randen van de hiel en de tenen te vinden. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken.

Vier manieren om eelt te verwijderen

Eelt kan meestal geen kwaad, maar het is niet zo mooi om te zien. Er zijn verschillende manieren om overtollig eelt te verwijderen:

Voetenbad


Eelt is gemakkelijk te verwijderen door twee keer per week een voetenbad nemen. Laat de voeten vijf tot tien minuten weken. Hierdoor wordt het eelt zacht en is het gemakkelijk weg te scrubben, vijlen, raspen of snijden. Haal echter niet alles weg. De voeten hebben een dunne beschermlaag nodig.

Eeltpleisters


Eeltpleisters verwijderen of verdunnen de eeltlaag. Haal de pleisters na een paar dagen weg en verwijder het overtollige eelt met een voetenscrub. Gebruik bij diabetes liever geen pleisters met salicylzuur.

Eeltschuurband


Een eelschuurband is een halve meter lang en heeft aan beide zijden een handvat. Daarmee is het eelt van de voetzolen te schuren. Handig voor wie niet zo gemakkelijk bij de voeten komt

Eeltcrème


Speciale eeltcrèmes met melkzuur of ureum maken de huid zacht en glad. Breng de crème tweemaal per dag aan op de hielen en bal van de voet. Masseer de crème zachtjes in. Gebruik de crème regelmatig, anders wordt opnieuw weer eelt gevormd.

GEHWOL tegen eelt op voeten

Met een goede verzorging is eelt op de voeten te voorkomen.

GEHWOL eelt crème

Eelt Crème van GEHWOL vermindert de eeltlaag in 29 dagen. De unieke combinatie van ureum, glycerine en allantoïne maakt de eeltlaag los. Het toegevoegde zijde-extract zorgt voor mooie, zachte voeten.


Voetbad      Lipidro-creme

Voetbad

Lipidro-crème