Wat is een hamerteen

Een hamerteen is een teen waarvan het eerste kootje naar boven staat, het tweede kootje naar beneden en het derde kootje recht. De term hamerteen wordt vaak verwisseld met de term klauwteen, waarbij zowel het tweede als het derde kootje gebogen staat. Een hamer- of klauwteen komt niet bij de grote teen voor omdat deze slechts twee kootjes heeft.

Oorzaken:

Naast erfelijkheid kan een hamer- of klauwteen de volgende oorzaken hebben:

  • In combinatie met een Hallux Valgus. In dit geval drukt de grote teen tegen de tweede teen aan, waardoor deze omhoog gaat staan.
  • Bij een doorgezakte voorvoet (spreidvoet) gaan de middelste drie tenen omhoog staan omdat de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar beneden gezakt zijn
  • Bij een holvoet (verhoogde wreef) is de peesplaat van de voet extra gespannen, waardoor de tenen in een hamerteenstand kunnen worden getrokken.
  • Andere oorzaken van hamertenen zijn een verstoord evenwicht van de voetspiertjes die de teen laten strekken en buigen. Dit kan voorkomen bij mensen met gewrichtsslijtage, slagaderverkalking, diabetes of reuma. Dit kan tevens komen door ouderdom

Klachten:

Veel klachten beginnen met een pijn in het gewricht van de teen. Het lopen wordt steeds moeilijker en pijnlijker en voor vrouwen wordt het dragen van hakken een pijnlijke tocht. De belangrijkste klacht van hamertenen is pijn als gevolg van likdoorns op de teenknokkels en de teentoppen. Eelt en likdoorns ontstaan door de afwijkende stand van de tenen. Dat is vooral pijnlijk bij het dragen van schoenen. Verder kunnen hierdoor nagelproblemen, eelt, likdoorns en wondjes ontstaan.

Behandeling:

Hulpstukjes of orthopedische hulpmiddelen kunnen gebruikt worden om de druk van de schoenen weg te nemen en daarmee eeltvorming en likdoorns te voorkomen. In ernstigere gevallen wordt een operatie uitgevoerd.

Gehwol Hamerteenkussen

Het Gehwol Hamerteenkussentje geeft verlichting bij hamertenen. Het is een bijzonder comfortabel, zacht gelkussentje met een brede, elastische lus voor het goed op de plaats houden van het kussentje. Zonder insnoerening. Het voorkomt huidirritaties en eksterogen bij de teenuiteinden.

Met de Gehwol Hamerteenkussen is de belastbaarheid van de voet duidelijk beter.

Na het dragen kan de Gehwol Hamerteenkussen met een mild wasmiddel handwarm gewassen worden. Na het afdrogen kan de Gehwol Hamerteenkussen met het bijgeleverde Gehwol Voetpoeder ingepoederd worden. Zowel voor uw linkervoet als voor uw rechtervoet verkrijgbaar.